Recept
Eiwitrijke Linzer koekjes
Katharina heeft vandaag een heerlijk recept voor ons – Linzer koekjes met een extra portie proteïne.
Opmerking vooraf: Alle gebruikte producten kunnen ook worden vervangen om zo het vetgehalte te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld halfvolle boter en ontvet amandelmeel gebruiken in plaats van gemalen amandelen en gewone boter.
Ingrediënten:
- 300 g gemalen amandelen
- 1 eigeel
- 100 g koude (!!) boter
- 3-5 druppels Bodylab24 Flavour Drops Vanille
- 3 druppels rumaroma
- 25 g Bodylab24 Whey Protein Vanille
- wat jam naar smaak
Bereiding:
-
Meng de gemalen amandelen met de Whey Protein in een kom of, als je met de hand wilt kneden, op een glad oppervlak. Voeg de eierdooier, koude boter (in stukjes), Flavour Drops vanille- en rumaroma toe en kneed goed met de hand of met een keukenmachine. De beste manier is met de hand.
Laat het deeg vervolgens ongeveer 15 minuten afkoelen. -
Doe wat gemalen amandelen op een glad oppervlak (ter vervanging van bloem) en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Katharina gebruikte een grotere en kleinere bloemkoekjesvorm voor haar Linzer koekjes, maar je kunt natuurlijk ook eenvoudige ronde glazen/kopjes of een ander soort koekjesvorm gebruiken - net wat je voorkeur heeft.
-
Bij het uitsnijden van de koekjes is het een goed idee om de grotere en kleinere vormen in gelijke hoeveelheden uit te snijden, zodat je geen individuele koekjes in één formaat overhoudt.
In ons voorbeeld, met de bloemvormpjes, hadden we uiteindelijk 30 grote en 30 kleine linzer koekjes. -
Verwarm de oven voor op 170°C en leg de koekjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de bakplaat (meestal de bakplaten) ongeveer 12 minuten op heteluchtoventemperatuur.
Let op: De koekjes worden heel langzaam bruin door de boter die erin zit en worden dan plotseling heel snel donker. Laat de koekjes bij voorkeur niet onbeheerd achter tijdens het bakken. Wanneer je koekjes de gewenste bruinheid hebben bereikt en gaar zijn, haal je de bakplaten uit de oven en laat je ze afkoelen op een rooster of een vlakke ondergrond. -
Om de twee helften van het deeg samen te voegen en de koekjes dat beetje extra te geven, verwarm je al roerend wat jam/marmelade in een klein steelpannetje tot het vloeibaar is. (Katharina gebruikte zelfgemaakte frambozenjam voor haar recept, maar je kunt ook elke andere jam gebruiken). Als je van chocolade houdt, kun je ook cakeglazuur gebruiken - maar wees voorzichtig, het is meestal erg vloeibaar en heeft de neiging te gaan lopen, dus gebruik niet te veel. Doe een beetje jam (of glazuur) in het midden van de grote koekjes, leg er dan gewoon het kleine koekje op, druk een beetje aan en laat alles afkoelen en drogen.
Als je wilt, kun je er nog wat poedersuiker, stevia, etc. overheen strooien.
Probeer het uit!