Recept

Healthy hummus van kerserwten

hummus

Als het op hummus aankomt, kunnen de meningen niet meer verschillen. Echte geliefden worden tegengewerkt door de echte haters. Wij zijn een van de grootste voorstanders van dit voedsel. Als vervanger van bijvoorbeeld mayonaise of remoulade is Gezonde Hummus een gezonde en veel betere spread, of het kan worden gebruikt als een smakelijke dip voor groenten of crackers - gewoonweg heerlijk! Het belangrijkste ingrediënt van hummus zijn kikkererwten, die net als andere peulvruchten bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen. Naast vezels en eiwitten bevatten ze ook "langzame" koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet onmiddellijk doen stijgen. Andere ingrediënten zijn diverse mineralen en het aminozuur "tryptofaan", waarvan wordt aangenomen dat het een stemmingsverbeterende werking heeft (het verhoogt het serotoninegehalte in het lichaam). Over de smaak moet je je pas een oordeel vormen nadat je zelf een variant hebt bereid. We hebben gekozen voor een eenvoudig basisrecept, met kant-en-klare (voorgekookte) kikkererwten, die nu in de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. Voor de gebruikte sesampasta, tahini, geldt dit slechts met beperkingen, maar in grote assortimenten of Turkse supermarkten is het meestal zonder problemen verkrijgbaar.

Kooktijd:
15 min
moeilijkheid:
eenvoudig

Ingrediënten:

Voor een normale portie voor meervoudig gebruik
  • 225 g kant-en-klare kikkererwten
  • 2 EL tahin (sesampasta)
  • 1 knoflookteen
  • 2 TL komijn (gemalen)
  • 1 EL olijfolie
  • 1 TL paprikapoeder
  • sap van 1 citroen
  • zout, peper

Variatie

  • 1 bosje koriander
  • 1 halve jalapeno
  • 1 zakje/glaasje zongedroogde tomaten

Bereiding:

  1. Je kunt Heathy hummus maken in een blender, keukenmachine of met een staafmixer. In combinatie met een shaker of soortgelijke houder werkt de blendervariant het best. Nog een voordeel - de afgewerkte hummus kan in de shaker bewaard worden.
  2. Spoel de kikkererwten kort af, hiervoor kun je de voordelen van de shaker met zeef gebruiken. Doe de kikkererwten in de shaker, voeg een beetje water toe, sluit af met zeef en deksel, schud kort en laat het water door de schroefdop weglopen. Afhankelijk van de grootte, kun je de shaker ook gebruiken om te pureren.
  3. Nadat je het vocht hebt afgetapt, voeg je de andere ingrediënten toe - tahini (sesampasta), gepelde knoflook, komijn, paprikapoeder, olijfolie, citroensap, peper en zout.

    Voor een aangename romige consistentie kun je een beetje water toevoegen, maar begin met een kleine hoeveelheid en voeg beetje bij beetje toe, zodat de hummuscrème niet te vloeibaar wordt.
  4. Mix alles goed met de staafmixer en hak de ingrediënten goed fijn tot je een dikke, klontvrije crème hebt. (In de regel wordt hummus iets dikker in de koelkast - houd daar rekening mee bij het maken van de consistentie).
  5. Experimenteer met verschillende variaties. Je kunt feta, Spaanse peper of jalapenos toevoegen voor een vurige smaak. Verschillende mediterrane kruiden zijn ook lekker. Er zijn geen grenzen aan je eigen creativiteit.

    We hebben nog twee alternatieven voor je:
    - Healthy Hummus met zongedroogde tomaten (ook lekker met extra pamesan of feta)
    - Healthy Hummus gecombineerd met cilantro en jalapeno pepers. (Je kunt natuurlijk ook een gewone rode peper gebruiken, maar dan krijgt de hummus niet de mooie groenige kleur).
Probeer het gewoon en kijk zelf maar. Kruiden kunnen worden gebruikt om talloze smaakvolle variaties te creëren en zorgen altijd voor afwisseling op brood of als dip. Veel plezier ermee en eet smakelijk!

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op