Proteïnepretzel - niet alleen met het Oktoberfeest
Het Oktoberfeest nadert en ook een pretzel maakt er deel van uit naast dirndls, lederhosen en bierpullen. Onze varainte is niet zo klassiek, omdat het een extra portie Whey Protein, gemalen amandelen en kwark bevat, beduidend meer eiwit dan de conventionele variant en kan daarom ook wel proteïnepretzel genoemd worden. Hij is echter niet zo hartig maar zoet, dus kan hij niet zo goed worden gegeten bij een stevige Beierse maaltijd, maar kan worden gegeten met een kopje koffie, thee of gewoon als kleine traktatie in de middag of gewoon tussendoor. Maddija heeft gekozen voor de vorm van de pretzel, maar het deeg kan ook verwerkt worden tot muffins of kleine broodjes, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.
Ingrediënten:
Meerdere pretzels (afhankelijk van de grootte)- 20 g amandelmeel (of een alternatief)
- 30 g Bodylab24 Whey Protein met pistachesmaak
- 7 g vanillepudding poeder
- 10 g gemalen amandelen
- 150 g magere wrongel
- 2 g bakpoeder
- 5 g vlozaadschillen
- 2 eiwit of 1 ei
- 1-2 EL melk
- 1 TL kaneel
- Flavour Drops voor het zoeten en voor de smaak van jouw keuze
Optioneel
- wat amandelschilfers om te besprenkelen
Bereiding:
-
Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, Whey Protein, puddingpoeder, gemalen amandelen, bakpoeder, vlozaadschillen en kaneel) goed door elkaar.
-
Voeg vervolgens de kwark en het ei toe en meng alle ingrediënten tot een glad deeg. Voeg indien nodig 1-2 scheutjes melk toe.
-
Verdeel het afgewerkte deeg in gelijke porties en maak van elk deegstukje een pretzel. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en naar behoefte bestrooien met amandelschilfers. Als alternatief kan ook een muffinvorm (12 stuks) worden gebruikt. Bekleed of smeer de muffinvormen in met vet en verdeel het deeg ook hier gelijkmatig.
-
Bak in de oven op 180°C (hetelucht) gedurende ca. 20-25 minuten, zorg ervoor dat de pretzels niet te donker worden. Afhankelijk van de grootte kunnen de pretzels / muffins / broodjes ook veel eerder worden afgewerkt - maak dus het test met een vork of iets dergelijks. Laat afkoelen en geniet het vers of bewaar ze 's nachts in de koelkast om ze te laten trekken, en eet ze dan voor het ontbijt of neem ze mee naar het kantoor! De afgewerkte pretzels zijn niet zo stevig als de klassieke pretzels - het deeg doet meer denken aan cake of muffindeeg, maar is super lekker en een top proteïneleverancier.