Proteïnerijke aardappelgratin
Zoek je een recept voor een stevige maaltijd met een extra portie eiwitten? Dan zit je hier goed! In plaats van het klassieke melk-eimengsel, gebruiken we hier een variant waarbij cottage cheese, natuurlijke yoghurt en eiwit over de aardappelen wordt gedaan. Dit resulteert in een aardappelgratin rijk aan eiwitten en koolhydraten. Ideaal voor hardwerkende sporters maar net zo lekker voor alle andere eters.
Ingrediënten:
Voor 1-2 personen- 600 g geschilde aardappelen
- 200 g cottage cheese light
- 100 g natuurlijke yoghurt 1,5% (of 3,5%)
- 1 scheutje melk of magere room
- 2 eiwitten
- of 1 heel ei
- Kruiden, groentebouillon en/of specerijen naar smaak
- Kaas naar keuze voor de bovenkant
Bereiding:
-
Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en leg ze vervolgens laagje voor laagje in de ovenschaal. Je kunt ervoor kiezen om de plakjes aardappel eerst 5 minuten te koken, ze hoeven dan 15-20 minuten minder lang in de oven.
-
Meng of pureer cottage cheese, natuurlijke yoghurt, melk, ei en de gewenste kruiden en specerijen. Voor een Aziatisch tintje kan je ervoor kiezen om ook een beetje sojasaus toe te voegen.
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet het mengsel dat je net hebt gemaakt over de aardappelschijfjes heen en bestrooi dit vervolgens met kaas. Het is belangrijk dat de aardappelen volledig zijn bedekt, anders drogen ze snel uit. Dek de ovenschaal eerst af met aluminiumfolie en haal dit er de laatste 15 minuten af zodat de bovenkant van de aardappelgratin bruin kan worden. -
Gaar met ongekookte aardappelen in de oven op 180°C boven-/onderwarmte gedurende ongeveer 40-50 minuten, de saus moet gestold zijn en de aardappelen moeten gaar zijn.
Als je voorgekookte aardappelen gebruikt, hoeft het gerecht alleen maar warm te worden en moet de saus gaar zijn. Dit zou het geval moeten zijn na 25-30 minuten. -
Als je wilt kun je voor het serveren pizzakruiden als topping gebruiken.