-
Wat is carnitine of L-carnitine precies?
-
Waarom heeft het lichaam L-carnitine nodig?
-
Waar is L-carnitine opgeslagen in het lichaam?
-
Welke supplementen met L-carnitine zijn er en met welk doel moet ik ze innemen?
-
Conclusie
1. Wat is carnitine of L-carnitine precies?
De chemische stof L-carnitine is een endogeen bestanddeel dat gevormd wordt uit de aminozuren lysine en methionine. Het is betrokken bij tal van belangrijke processen in het lichaam. Voor de synthese van L-carnitine in het lichaam zijn bovendien enkele zogenaamde co-factoren nodig, waaronder vitamine C en B6, niacine en ijzer. In de regel wordt de behoefte gedekt door voedsel. Vlees bevat grotere hoeveelheden L-carnitine, vooral in rood vlees zoals lams-, rund- en varkensvlees. L-carnitine komt ook voor in diverse zuivelproducten, eieren en sommige groenten, maar in veel kleinere hoeveelheden. Vegetarische of veganistische diëten zijn benadeeld in termen van hun natuurlijke aanvoer, omdat de inname van L-carnitine via de voeding soms onvoldoende is, afhankelijk van het soort sport dat wordt beoefend. Ook in dit geval kunnen speciale supplementen een goede mogelijkheid zijn om in de behoefte te voorzien.
2. welke functie heeft L-carnitine in het lichaam?
Zoals reeds vermeld, is L-carnitine van cruciaal belang in het lichaam bij het leveren van vetzuren voor de energieproductie. Het transporteert deze naar de mitochondriën in de cellen, de zogenaamde "energiecentrales". Maar hoe werkt dit proces precies? L-carnitine, als chemische stof, hecht zich aan de meeste vetzuren met een lange keten en biedt hen zo de mogelijkheid om door het celmembraan naar het binnenste van de cellen te dringen. Hier worden ze door de mitochondriën in energie omgezet. Als er een gebrek aan L-carnitine is, kunnen er minder vetzuren worden geleverd voor de energieproductie, worden er minder vetten verbrand en bestaat het gevaar van langdurige opslag van overbodige vetten. Dit is niet alleen ongezond, maar staat ook een zichtbaar spieroppervlak in de weg. Fitnessfans en bodybuilders willen deze opslag absoluut vermijden. Een ander negatief aspect: een gebrek aan L-carnitine kan leiden tot spierafbraak, omdat het lichaam eerst koolhydraten en vervolgens vetten en eiwitten gebruikt om energie te produceren. Als de benodigde vetten niet beschikbaar zijn, worden de eiwitten gebruikt - het resultaat is spierafbraak. Vooral voor duursporters in lange wedstrijden is een voldoende aanvoer dus belangrijk, zodat het lichaam niet terugvalt op de gemakkelijk bruikbare eiwitten, maar op de bestaande vetreserves.
3. Waar wordt L-carnitine opgeslagen in het lichaam?
In het lichaam wordt L-carnitine opgeslagen in weefsels met een hoge vetzuurstofwisseling. Dit betekent dat het lichaam L-carnitine opslaat waar veel energie nodig of geproduceerd wordt - bijvoorbeeld met meer dan 90 procent in het hart en de skeletspieren.
4. Welke supplementen met L-carnitine zijn er en met welk doel moet ik ze innemen?
L-Carnitine is verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen - van capsuleproducten tot poeders tot vloeistoffen. Het tijdstip van inname kan overdag zijn en is afhankelijk van de hoeveelheid volgens de instructies van de fabrikant. Soms is het ook aan te raden om L-Carnitine 30 tot 60 minuten voor de training in te nemen om voldoende L-Carnitine beschikbaar te hebben tijdens de training. Een te hoge dosering - meer dan vijf gram - wordt niet aanbevolen, omdat dit kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree. In ieder geval is het raadzaam om je persoonlijke tolerantie vooraf te testen - en te beginnen met een kleine dosis. Zorg er bij het gebruik van L-carnitine producten voor dat je voldoende vocht drinkt. Dit geldt met name voor capsuleproducten, omdat de vloeistof extra moet worden gedronken. Het is dus het beste om altijd een groot glas water te drinken bij het innemen van een L-Carnitine capsule. Vanwege de transportfunctie tijdens de vetverbranding zit L-carnitine in talrijke zogenaamde vetverbranders, hier vaak in combinatie met guarana, cafeïne of groene thee extract. Deze producten worden vaak gebruikt in de dieet- of definiëringsfase. Het effect van een verhoogde vetverbranding is omstreden en uiteindelijk alleen in het kader van een gericht voedings- en sportprogramma te erkennen. Alleen als er meer energie nodig is, kan er meer vet worden verbrand - met andere woorden, het kan op de lange termijn worden afgebroken. Een voldoende toevoer van L-carnitine is vooral belangrijk voor langdurige duursporten, zodat de spieren niet steeds opnieuw worden afgebroken. Ook bij een vegan en vegetarische voeding, waarbij de belangrijkste leveranciers van L-Carnitine niet op het menu staan, moet er gelet worden op een voldoende toevoer van L-Carnitine.
L-carnitinegehalte van levensmiddelen (in mg per 100 g)
:
- Rundvlees 56-137mg
- Varkensvlees 22-33mg
- Kip 2,5-33mg
- Volle melk 3,3mg
- Boter 0,5 mg boter
- Volkorenbrood (tarwe) 0,362mg
- Witbrood 0,146mg
- Kippeneitje 0,01mg
- Gekookte rijst 0,014mg
- Aardappelen 0,013mg
- Erwten, gekookt of gebakken 0,006mg
- sperziebonen, gekookt of gebakken 0,003mg
- Broccoli, vers 0,003mg vers
- Peren 0,002mg
- Sinaasappelsap 0,002mg
(na Broquist 1994)
L-Carnitine kopen
Ons wordt vaak gevraagd wat de beste L-Carnitine is. Dit is lastig te beantwoorden omdat er zeer individuele voorkeuren en verschillende producten (poeder, vloeistof, staaf) zijn. Je moet echter altijd vertrouwen op een zeer goede kwaliteit van bekende fabrikanten. Wij hebben de meest populaire L-Carnitine producten voor u samengesteld:
- Acetyl L-Carnitine 120 Tabletten Bodylab24
- L-Carnitine Vloeistof 1000 ml Mammut
- L-Carnitine Vloeistof 1000 ml Mammut
>
Conclusie
L-carnitine wordt gevormd uit de aminozuren lysine en methionine en is betrokken bij de levering van vetzuren voor de energieproductie.
Het transporteert de vetzuren naar de mitochondriën in de cellen.
Een voldoende toevoer van L-carnitine is vooral belangrijk voor langdurige duursporten, zodat de spieren niet worden afgebroken, maar de beschikbare vetten kunnen worden gebruikt voor de energieproductie.
De behoefte aan L-carnitine kan normaal gesproken worden gedekt door voedsel. Het is vooral te vinden in lams-, rund- en varkensvlees, maar ook in diverse zuivelproducten, eieren en sommige groenten. Vooral actieve sporters kunnen hun lichaam helpen om de hoeveelheid te krijgen die ze nodig hebben door het nemen van supplementen.
Als er een tekort aan L-carnitine is, kunnen er minder vetten worden verbrand en bestaat er een risico op langdurige opslag van onnodige vetten.