- Nu met nieuwe formule en nieuwe smaken
- Zuiver plantaardig sojaproteïne-isolaat voor jouw spieropbouw
- Bevat tot 90% eiwit
- Uitgebreid aminozuurprofiel
- Laag vet- en koolhydraatgehalte
Soja eiwit
Soja-eiwit / soja-eiwitpoeder zijn niet alleen interessant voor veganisten en vegetariërs als hoogwaardige eiwitbron. Soja-eiwit wordt gewonnen uit de sojaboon en biedt sporters met een hoge eiwitbehoefte een plantaardig alternatief om in de eiwitbehoefte te voorzien.
- Nu met nieuwe formule en nieuwe smaken
- Zuiver plantaardig sojaproteïne-isolaat voor jouw spieropbouw
- Bevat tot 90% eiwit
- Uitgebreid aminozuurprofiel
- Laag vet- en koolhydraatgehalte
- Eiwitpoeder
- Eiwitisolaat van soja
- Kan helpen bij spieropbouwende training
- Low Carb
- ideaal voor een eiwitrijk dieet
- puur plantaardig
- Voedingssupplement van lactosevrij soja-eiwitisolaat
- Voor vegetariërs en personen met lactose-intolerantie en melkallergieën
- 20g soja-eiwitisolaat en 3600mg BCAA's per portie
- Vegan proteïnepoeder voor flexitariërs en veganisten
- Recyclebare kartonnen doos
- Combinatie van erwten-, rijst- en soja-eiwit
- Bevat vitamine C en B6
- Exclusieve smaken voor echte verwennerij
Alles over soja-eiwit (eiwitpoeder)
- Wat is soja-eiwit?
- Soja-eiwit - Voordelen
- Soja-eiwit - Nadelen
- Het gebruik van soja-eiwit?
- conclusie
- Hoog eiwit (eiwit) gehalte
- Glutenvrij
- Meervoudig onverzadigde vetzuren
- Rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen
- Laag methioninegehalte
- Kan problematisch zijn voor mensen met een allergie
- Het opnemen gaat niet zo snel als bijv. Whey protein.
1. Wat is soja-eiwit?
Soja-eiwit is een plantaardig eiwit en wordt gewonnen uit de sojaboon. De plant komt oorspronkelijk uit de Aziatische regio (Noordoost-China/Japan) en wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld. De Amerikanen verbouwen voornamelijk soja voor gebruik als veevoer, in Europa wordt soja meer als voedsel gebruikt. Het grootste deel ervan wordt hier verwerkt tot sojameel, terwijl kleinere hoeveelheden worden gebruikt als sojaolie of worden verwerkt tot bekende producten zoals tofu, sojamelk, sojajoghurt, etc. Het merendeel van het sojameel wordt gebruikt als veevoeder. Andere variëteiten zijn miso en tempeh (gefermenteerde sojabonen - worden verwerkt om langer mee te gaan) of edamame (groene peulen).
2. Soja-eiwit - voordelen
Naast een hoog gehalte aan waardevolle olie - ongeveer 20 procent - onderscheidt soja zich vooral door een atypisch hoog eiwitgehalte. Sojabonen bevatten ongeveer 37 procent eiwit en een bijna volledig aminozuurprofiel. Dit komt heel dicht in de buurt van het klassieke aminozuurprofiel van dierlijke voeding en whey-eiwit, alleen het gehalte aan vertakte aminozuren is iets lager. L-arginine en glutamine, die bijzonder belangrijk zijn voor de spieropbouw, zitten ook in soja-eiwit. Daarnaast bevat soja secundaire plantaardige stoffen die de eiwitvertering bevorderen en het immuunsysteem versterken. Vanwege de twee essentiële factoren - soja is plantaardig en heeft een hoog eiwitgehalte - is het een perfecte eiwitbron voor vegetariërs en veganisten, die altijd de uitdaging aan moeten gaan om in hun eiwitbehoefte te voorzien; een taak die met name belangrijk is voor hun sportdoelen. Maar om soja te zien als een zuivere alternatieve eiwitbron voor veganisten zou het product niet tot zijn recht laten komen. Het feit dat soja vrij is van cholesterol, lactose en gluten heeft veel gezondheidsvoordelen. Mensen, ook sporters, met lactose-intolerantie en/of glutenintolerantie kunnen sojaproteïnepoeder, sojamelk, yoghurt, enz. gebruiken als alternatief voor klassieke melk en andere zuivelproducten en hun eiwitvoorziening ondersteunen met een zuiver plantaardige basis. Bovenop wat soja niet bevat, zijn de bestaande elementen niet van slechte ouders. Enerzijds zijn er talrijke vitaminen, vooral vitamine E en het vitamine B-complex, anderzijds mineralen en sporenelementen zoals zink, ijzer en magnesium. De voordelen van soja-eiwit in het kort:
3. Soja-eiwit - nadelen
Waar licht is, is er schaduw, en soja is geen uitzondering. Een van de grootste, hoewel controversiële, kritiekpunten is lange tijd geweest dat sojabonen, net als andere bonen, zogenaamde fyto-oestrogenen bevatten. Deze werden lange tijd als problematisch beschouwd voor mannen en hun spieropbouw. Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon en de tegenpool van het mannelijke hormoon testosteron, dat bijzonder verantwoordelijk is voor spiergroei, vetverlies, mannelijkheid, enz. Als een man te veel oestrogeen binnenkrijgt, vindt er een "vervrouwelijking" plaats. Dit effect werd en wordt nog steeds deels toegeschreven aan soja in de huidige sportgemeenschap. Maar het all-clear: studies konden dit effect niet bevestigen - integendeel. De fyto-oestrogenen (isoflavonen, lignanen en coumestans) worden zelfs verondersteld soja de "kracht" te geven om bepaalde ziekten te voorkomen, tenminste de wetenschappers theoretiseren dit. Soja is echter niet geheel vrij van schadelijke effecten. Veel productetiketten vermelden vaak "Kan sporen van soja bevatten". De reden hiervoor is dat soja schijnt medeverantwoordelijk te zijn voor allergieën en kruisallergieën. Vooral allergische reacties op pulsen en berkenstuifmeel leiden vaak tot kruisallergieën en het gebruik van soja wordt afgeraden. Nadelen van soja-eiwit in het kort:
4. Gebruik van soja-eiwit
Net als bij weiproteïnesupplementen wordt soja op verschillende manieren verwerkt en in verschillende vormen aangeboden. Voor het gemak beperken we ons tot het vergelijken van soja-eiwit in poedervorm om een eiwitshake te maken voor sporters of andere fysiek actieve mensen. Net als bij klassieke Whey en caseïnepoeder wordt soja-eiwit ook als isolaat en/of concentraat aangeboden. Op de supplementenmarkt wordt vooral soja-isolaat gebruikt omdat het niet alleen meer eiwitten bevat (90 tegen 70 %), maar ook minder vet en koolhydraten. Door het eersteklas aminozuurprofiel en de plantaardige oorsprong is soja-eiwit uitstekend geschikt als puur plantaardig alternatief voor Whey en caseïne en kan het ook worden gebruikt. Je kunt ook de hele dag door, voor of na de training, eiwitshakes van soja-eiwitten gebruiken om je lichaam te voorzien van de eiwitbouwstenen die je nodig hebt voor een goede regeneratie en spiergroei.
5. conclusie
Soja-eiwit is een zeer goed plantaardig alternatief voor klassieke eiwitpoeders op basis van melk, niet alleen voor een veganistisch, vegetarisch of lactosevrij dieet. Bij de praktische toepassing en het effect op de spierstructuur zijn er geen verschillen te zien in de Whey protein en kan het precies hetzelfde ingezet en gebruikt worden. Qua smaak zijn er talrijke leveranciers en aroma's te vinden. Je kan het gebruiken als alternatief of in geval van intoleranties, afhankelijk van uw behoeften. Het is zeker niet geschikt voor alle sporters vanwege de vermoedelijke oorzaak van allergieën, maar dit is ook het geval met de vele andere eiwitpoeders in dezelfde mate. Je kunt de test alleen zelf doen.
Ontvang 30% welkomstkorting!
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.
Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.